Internetdozen - 1 poorts
Internetdoos kopen?
Wanneer een (kantoor-) ruimte moet worden voorzien van meerdere internetaansluitingen, dan worden vaak installatiekabels vanuit een patchpaneel naar de betreffende ruimte getrokken. Om deze installatiekabels netjes aan te sluiten in de ruimte en om de apparatuur te voorzien van een internetverbinding, zijn internetdozen nodig.
Een internetdoos is verkrijgbaar voor inbouw of opbouw. Zowel de inbouw- als opbouwdozen zijn voorzien van twee RJ45 poorten aan de voorzijde. Binnenin de internetdoos moeten twee installatiekabels LSA worden aangesloten om de RJ45 poorten te voorzien van een werkende internetverbinding. De internetdoos kan in of op de plint/muur/kabelgoot worden bevestigd. Op deze manier kan de ruimte op een nette manier worden voorzien van twee netwerkverbindingen per internetdoos.
De in- of opbouwdoos kan voorzien worden van een nummer. Door dit nummer te laten corresponderen met het nummer op het patchpaneel is eenvoudig te zien welke kabel bij welke RJ45 poort hoort.
Welke in- of opbouwdoos moet ik kiezen?
Het is belangrijk dat je de juiste internetdoos kiest. Dit is afhankelijk van het type internetkabel je er op aan wilt sluiten en welke installatiekabel er is aangesloten in de internetdoos. Bij ons vind je inbouw en opbouwdozen voor Cat5e, Cat6 en Cat6a. Sluit je een Cat6 internet kabel aan op een Cat5e internetdoos, dan krijgt deze kabel de eigenschappen mee van Cat5e. Andersom gaat dit niet op. Vanzelfsprekend kun je een Cat5e kabel niet de eigenschappen meegeven van Cat6.
Houd er ook rekening mee of je gebruik maakt van een afgeschermde kabel (FTP/S/FTP) of een onafgeschermde kabel (UTP). De in- en opbouwdozen zijn namelijk leverbaar in shielded (voor FTP/S/FTP) en unshielded (voor UTP) varianten.
Wanneer de installatiekabel langs een coax- of stroomkabel komt te liggen raden wij aan om te kiezen voor een afgeschermde kabel en dus een shielded internetdoos. De reden hiervan is dat stroom- en coax kabels een verstorend effect kunnen hebben op de internetkabel. Dit effect gaat ten koste van de kwaliteit van de signaaloverdracht.